Puhun paljon siitä, että kuinka terveelliset elämäntavat pitäisi tuntua helpoilta. Yksi ilta sitten mietin tässä, että “paskat”. Jos elämä olisi aina helppoa, söisin enemmän berliininmunkkeja, valvoisin myöhään ja nukkuisin pitkään. Olisi kiva jos saisi samoja tuloksia tekemällä asioita vain puolitehoilla. Se olisi helppoa ja ainakin tiettyyn pisteeseen asti kivaakin. Jos kuitenkin haluaa kehittyä (sopii mihin tahansa elämän osa-alueeseen), on oltava sääntöjä joita noudattaa.

Ilman sääntöjä suurin osa meistä olisi kuin pikkulapsia. Nukuttaisiin milloin sattuu ja karkkipäivä olisi joka päivä. Kun olemme lapsia, aikuiset sanelevat meille säännöt ja valvovat niitä. Kun olemme aikuisia, meidän pitäisi itse sanella omat sääntömme ja pystyä sitoutumaan niihin. Varaudu siihen, että kun muutat jotain kohtaat aluksi vastustusta. Mitä kauemmin toistat uutta, sen vaikeampi siitä on enää luopua.

Kuvitellaan, että menet nälkäisenä ruokakauppaan ostamaan terveellistä välipalaa. Viimeistään karkkihyllyn kohdalla mielessä käy, “josko nyt yhden suklaapatukan alkupalaksi”. Jos tässä kohtaa ei ole tehnyt itsensä kanssa sopimusta “ensin syön oikeaa ruokaa ja sitten ostan herkkuja jos niitä vielä tarvitsen”, niin suklaapatukka livahtaa ostoskoriin huomaamatta. Terveellinen elämä on täynnä sääntöjä joihin tulee sitoutua loppuelämäkseen.

Säännöt ja kurinalaisuus eivät tarkoita, että koko elämä olisi kärsimystä. Uusiin tapoihin tottuu ajan kanssa. Loppujen lopuksi tasapainossa oleva keho ei vaadi herkkuja alituiseen eikä jää joka ilta sohvan pohjalle tuijottamaan televisiota. On itsestään selvää, että liikut säännöllisesti, nukut riittävästi ja syöt hyvin, vaikka välillä v*tuttaisi. Siinä missä suklaapatukasta kieltäytyminen olisi tuntunut vuosia sitten maailmanlopulle, kuten pikkulapsesta joka heittäytyy kaupan lattialle itkemään, ei se tänään hetkauta juurikaan. Suklaapatukka odottaa kaupan hyllyllä sitä oikeaa hetkeä.

Itsensä syyllistäminen tai herjaaminen ei auta tekemään parempia valintoja jatkossa. Opettele ennemmin ymmärtämään kuin ruoskimaan itseäsi. Useimmat meistä kuitenkin syyllistyvät juurikin tähän oman itsensä sättimiseen. Itsensä sättiminen ja haukkuminen ei lisää terveyttä tai hyvinvointia – päinvastoin. Mitä enemmän sitä teet, sen pienemmiksi palasiksi murenet sisältä. Sen enemmän iskostat mieleesi kuinka heikko, saamaton ja laiska olet – ja silloin todella alat olla. Mitä pidempään päätät toistaa tätä mantraa, sitä vaikeampi siitä on luopua.

Säännöt eivät siis tarkoita, että elämän tulisi muuttua itsesyytöksen poluksi. Silloin kun herkuttelet, herkuttele hyvällä omalla tunnolla. Silloin kun lepäät, salli se itsellesi. Terveellisen elämän säännöt menevät käytäntöön ymmärryksen ja lempeyden kautta.


Aktivoi aineenvaihduntasi -valmennus starttaa 9.4.. Tule mukaan TÄÄLTÄ!

Pin It on Pinterest

Share This