Olen tuskaillut oman kroppani kanssa vuosia ja vain muutama vuosi sitten tavoitteeni oli vähärasvainen ja lihaksikas kroppa. Halusin tätä siksi, että tykkäisin enemmän itsestäni ja voisin olla ylpeä saavutuksestani. Tämän tavoitteen takia aloin kiinnittää jatkuvasti huomiota siihen miltä näytin ja etsin kropasta “juttuja mitä pitäisi vielä parantaa”. Ajattelin, että minun “ongelma” on se, että rasvaa on vaikea polttaa ja lihasta on vaikea saada lisää. Ongelmani oli myös ruokavalion pysyminen “ruodussa”, liian väsähtäneet treenit ja heikko voimataso. Pystyin luettelemaan itsestäni ongelmia ongelman perään. Näin tekee myös moni asiakas sanoessaan “minun ongelmani on etten pysty noudattamaan ruokavaliota/treeniohjelmaa/viikkosuunnitelmaa/tmv.”

Kun kiinnität huomiota vain ongelmiin, alat rakentaa identiteettiä niiden varaan. Näet itsesi ongelmapesäkkeenä joka ei onnistu yrityksistä huolimatta. Aivopeset itsesi ajattelemaan kuinka huono oikeastaan olet. Alennat ja nöyryytät itseäsi ajatuksissa ja joskus jopa julkisesti. “En koskaan ole ollut lahjakas liikunnassa.” “Olen aina ollut perheen pullero.” Asiaa ei auta se, jos kuulemme “asiantuntijan” sanovan sanat: “ongelmasi on…”. Kun rakennat identiteetin ongelmien varaan, alat roikkua niissä kiinni. Suorastaan haluat kiinnittyä niihin, koska identiteettisi rakentuu niiden varaan.

Kun vuonna 2014 keskityin näkemään sen missä olen hyvä, korjaantuivat myös ongelmat joita minulla oli ollut. Ne lakkasivat olemasta, koska niillä ei ollut minulle enää merkitystä. Kun keskityin olemaan päivä päivältä vahvempi, myös ruokavalio alkoi tukea voiman kehitystä. Iloitsen kun saan penkkipunnertaa sarjoja 16 kilon käsipainoilla tai kyykkään yli 60 kilolla. Se on hauskaa ja se rakentaa vahvan onnistujan identiteetin. Stressaan vähemmän, koska uskon onnistuvani joka tapauksessa.

Tämä sama asia on toistunut huomaamatta elämässäni aiemminkin esimerkiksi koulussa. Kun tiesin olevani hyvä musiikissa, olin parempi myös muissa aineissa. Uskoin pärjääväni missä vain ja uskalsin musiikin siivittämänä muuttaa pois kotoa jo 16-vuotiaana. Jos minulta olisi otettu pois musiikista saamani onnistumisen kokemukset, olisin saattanut olla heikompi henkisesti ja menestyä koulussa huonommin.

Kun asiakkaat kuulevat minulta olevansa vahvoja, heistäkin voi huomata muutoksen. Mitä pidempään he ovat valmennuksessa, sen selvempi muutos on. He alkavat keskittyä voiman kehittämiseen ja unohtavat jatkuvan laihduttamisen. Kun he keskittyvät olemaan vahvoja, he onnistuvat todennäköisemmin myös ravinnon suhteen. Ja kun he uskovat olevansa vahvoja, he kehittyvät entistä nopeammin salilla. Usko ja uusi identiteetti laittaa yrittämään enemmän.

Kiinnitä huomiosi siihen missä olet hyvä ja missä onnistut! Lopeta jatkuva vikojen etsiminen ja niistä puhuminen. Onnistumiset tuovat itsevarmuutta ja laittavat sinut parantamaan myös muilla osa-alueilla. Rakenna itsellesi onnistujan identiteetti. 

Pin It on Pinterest

Share This