Olen laihduttanut muutaman kuukauden ja tulokset näkyvät ulospäin. Olen huomannut, että ihmiset tykkäävät varsin tiuhaan tahtiin kommentoida muuttunutta ulkonäköäni. Kiitos kaikista kivoista kommenteista. Tämä kuitenkin pistää miettimään asioita uudesta valosta. 

Ennen laihtumista sain vain harvoin kuulla (muilta kuin mieheltäni), että “näytätpä hyvältä”. Nyt saan kuulla sitä lähes viikottain. Olen saanut kuulla myös siitä “kuinka paljon olen saanut aikaan lyhyessä ajassa”. Hyvät ihmiset, olen tehnyt seuraavat asiat vuosina 2014-2016: kirjoittanut kirjan, rakentanut oman verkkokurssin, tehnyt päivittäiset asiakastyöt, toiminut kahden eri firman perustajana ja yrittäjänä. Sitten kun satun pudottamaan muutaman kilon painoa saan kuulla “kuinka paljon olen saanut aikaan”. Tämä painonpudotus on vähintä mitä olen saanut viime vuosina aikaan, enkä pidä sitä minään saavutuksena.

Olen tykännyt itsestäni pulleampana (vaikken nyt mikään pullea ollutkaan edes) ja nyt laihempana ihan yhtä paljon. Joskus vuosia sitten en tykännyt itsestäni pulleana enkä laihana. Viimeksi kun sain kuulla kehuvia kommentteja ulkonäöstäni olin fyysisesti lopussa. En jaksanut nostaa edes tyhjää levytankoa maasta saati punnertaa omalla painolla… Kroppa oli sekaisin kuin seinäkello. Kun olin normaalipainon ylärajassa, voin mahtavasti! Jaksoin nostaa rautaa viikko viikolta enemmän. Jaksoin liikkua ja sain syödä terveellistä ruokaa. Normaalipainon yläraja ei siis tullut vastaan siksi, että olisin maannut sohvalla ja syönyt munkkeja. Ulkonäkö ei siis kerro siitä olenko hyvinvoiva. 

Kuva: Paula Kesäläinen

Kuva: Paula Kesäläinen

Mitä ulkomaailma viestittää meille? Kun olet laiha, olet terve, aikaansaava, arvokas, ihailtu, kaunis, sporttinen….. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Personal trainerin maailma on julma. Monet tuntuvat arvottavan valmentajan osaamista ulkonäön perusteella. Kerran eräässä lehtijutussa näin ylipainoisen personal trainerin asiakkaansa kanssa. Jutun alapuolelle oli kommentoitu ilkeään sävyyn “onko toinen näistä muka personal trainer”. Usein edes normaalipaino tai -rasvaprosentti ei riitä. Ei riitä jos olet normaalipainon tai -rasvaprosentin ylärajalla. Pitäisi olla normaalin alarajalla. Sikspäkin omistavat valmentajat saavat enemmän palstatilaa, kuin ne jotka eivät omista sikspäkkiä. Lähes ainut lehtijuttu johon pulleampi traineri kelpaa on se väsynyt otsikko: “voiko personal trainer olla ylipainoinen”.

Joskus kuvittelin, että kun painan 55 kiloa olen tyytyväinen itseeni. Kun saavutin tavoitepainon, huomasin, että sisimmässäni en tykännyt itsestäni sen enempää kuin aiemminkaan. Kun myöhemmin painoin lähes 70kg en tykännyt itsestäni sen vähemmän tai enemmän. Aloin tykätä itsestäni vasta kun selvitin asioita elämässäni ja aloin tehdä sitä mitä halusin välittämättä muiden mielipiteistä. 

Miltä minusta nyt sitten tuntuu, kun rasvaa on palanut ja “olen saanut tuloksia”? Samalle kuin kyykkyennätyksen rikkominen tai uusi temppu telinevoimistelussa. Kivalta, mutta ei se ole muuttanut suhtautumista itseeni. Se ei ole niin iso asia kuin mitä ihmiset ajattelevat sen olevan. Jos se olisi iso asia, olisin huolissani itsestäni. Enkö arvosta itsessäni muuta kuin laihaa olemusta? Silloin itsetuntoni olisi varsin hataralla pohjalla. Olen saanut tuloksia myös ilman rasvan palamista. Olen saanut niitä elämässäni yleisesti ja treeneissä. Saattaa olla, että olen puolen vuoden päästä samassa kunnossa kuin olin puoli vuotta sitten. Tai saattaa olla, että olen kovemmassa kunnossa. Silti olen sama ihminen kuin nyt. Yhtä arvokas ja mahtava. Kukaan ei voi tietää mitä seuraavaksi tapahtuu. En ole jäämässä tähän pisteeseen jossa nyt olen. 

Entä jos heikolla itsetunnolla varustettu ihminen saa kuulla olevansa aikaansaava, kaunis tai hyvä työssään vasta sitten kun laihduttaa? Ensimmäinen mielleyhtymä on väistämättä “kun olin läski, olin arvoton”.

Sano ystävälle kannustavia sanoja myös silloin kun hän ei ole laihtunut. Kunnioitus ja arvostus ei tarvitse laihtumista! Sinä siellä ruudun toisella puolella olet upea juuri nyt.


Aktivoi aineenvaihduntasi -verkkokurssi alkaa jälleen! Tule neljän viikon matkalle, kohti energisempää oloa, parempaa palautumista ja huikeita tuloksia! Ei sisällä hifistelyä, ravintolisäkikkailua tai epäolennaisuuksia.

Pin It on Pinterest

Share This