Kirjoitin joskus aiemmin fitnessurheilusta ja ajatukset ovat siitä päivittyneet lisää. Olen oikeastaan todella huolestunut meneillään olevasta fitnesslaihdutus buumista. Itse aloitin aikoinaan saliharjoittelun siksi, että saisin vähennettyä rasvaa ja timmimmän vatsan ja kauniit kädet, joissa lihakset sopivasti piirtyy. Myöhemmin löysin tieni foorumille, joka käsitteli keholajeja ja sitä myöten kisaavien ihmisten blogeihin ja kuviin. Ihailin heitä ja mietin “tuolta mä haluan näyttää joku päivä ja menen kisalavalle”. Harjoittelulla oli yhtäkkiä joku merkitys ja se antoi voimaa jatkaa huonostakin päivästä huolimatta. Halusin kasvattaa itselleni periksiantamattoman kilpaurheilijan asenteen. Halusin myös näyttää muille, että vielä joku päivä olen niin kovassa kunnossa, että yksikään ihminen maailmassa ei voi sanoa minulle “läski”. Ajattelin, että ne ihmiset jotka ovat lavalla tietävät saliharjoittelusta, liikunnasta, terveellisestä ruoasta ja elämäntavoista kaiken. He ovat supervahvoja ja superterveitä.
Lopulta ajatus kisaamisesta jäi omien terveysongelmien takia, mutta parempi niin. Olisin revitellyt sairasta kehoa, joka ei ollut koskaan aiemmin liikuttanut persettään mihinkään pianon penkiltä. Olin monesti epätoivoinen, kun painoni ei tippunut dieettiyrityksistä huolimatta. Ajattelin, että olen heikko ja minun olisi tehtävä enemmän aamuaerobista, mutta kun en vain jaksa. Joskus itkin salilla treenatessani, koska olin niin väsynyt ja samalla vihainen itselleni kun en jaksanut. Tästä syystä olen muodostanut varsin kattavan käsityksen lajista kisanneiden ja valmennuksissa olleiden ystävieni sekä itseni kautta. En aio puhua nyt siitä mitä kisaaminen vaatii ja miten järkevää se oikeastaan on, vaan siitä kuinka fitness elämäntavan noudattamista ei tulisi esittää laihtumista kaipaavalle perus-Pirkolle. Suoraan sanottuna en keksi yhtään hyvää sanottavaa fitness-dieetistä ja -treenaamisesta. Fitness on ulkonäkökeskeistä habitusta keinolla millä hyvänsä. Kisat ovat vain jäävuoren huippu.

Minusta tämä kuva näyttää paremminkin sille, että laiha on uusi vahva? Haetaan oikeutusta laihuudelle sanomalla sitä vahvaksi.

Missä vaiheessa fitnessistä on tullut terveyden perikuva? Esimerkiksi kilpirauhasen ongelmat ovat yleistä fitnesspiireissä, eikä se ole sattumaa vaan lajin tuotos. Mitä merkitystä on enää ulkonäöllä jos olet masentunut, sairas ja/tai neuroottinen. Kun rääkätään kehoa jatkuvasti äärirajoille ja niiden yli, on luvassa ongelmia. Kehomme viestit eivät ole vihollisia. Väsymys ei tarkoita laiskuutta. Kipu ei tarkoita heikkoutta. Nälkä ei tarkoita rasvanpolttoa. Sixpack ei tarkoita terveyttä. Ruoka ei ole pelkkää polttoainetta.

Tämä ruoka oli värikästä, hyvää ja terveellistä. En laskenut makro tai mikroravinteita saatikka grammamääriä.

Entä jos menisimme pois ulkonäkökeskeisyydestä ja muuttaisimme ajatuksen terveyskeskeiseksi tai entä jos emme olisi edes terveyskeskeisiä vaan hakisimme hyvää oloa ja tasapainoa kaikilla elämän osa-alueilla (suorituskyky, kehonkoostumus, terveys) ja rakastaisimme kehoamme kuten parasta ystäväämme ja elämänkumppaniamme. Ei koko määrittele meitä ihmisenä ja kun haluamme olla tasapainossa, niin kehon rasvaprosentti on meille itsellemme sopivalla tasolla aivan takuulla. Haluamme rakastaa itseämme sopivalla määrällä ravitsevaa ruokaa, lepoa sekä treeniä. Tällainen asennoituminen tarkoittaa joustavia elämäntapoja, ei grammavaakan ja ruokakippojen kuljettamista mukana häihin ja hautajaisiin. Koen, että tarkan ruokavalion noudattaminen grammamäärineen ei ole temppu eikä mikään. Jos asia on jo ajateltukin sinun puolesta, niin eihän sen eteen tarvitse enää nähdä vaivaa. Sen sijaan elämäntapojen, omien aivojen käyttämisen ja kehon tulkitsemisen opetteluun on todella tehtävä töitä! Se työ kuitenkin kannattaa, vaikka tulokset esim. painonpudotuksessa ovat todennäköisesti hitaampia, sillä lopulta olet pysyvästi vahvempi, uudistunut sinä. Riittää, että tehdään asiat pääasiassa oikein ja loput sitten jotain muuta, vaikka sitten sitä munkkia (sillä myös makunautinnot tai ystäväseurassa herkuttelu on tärkeää).

Sinä olet parempi ja vahvempi kuin fitness voi koskaan olla!

Pin It on Pinterest

Share This